Maatschappelijke zorg

Het dienen van u naasten


Maatschappelijke Zorg binnen gemeente De Rots Amsterdam is een bediening die als doel heeft gemeenteleden geestelijk en maatschappelijk te positioneren als christenen.

Christen zijn is geen garantie voor het niet hebben/krijgen van problemen. Regelmatig worden christenen geconfronteerd met maatschappelijke problemen. Vaak delen ze deze problemen niet met andere gemeenteleden. Hierdoor lopen ze onnodig lang rond met problemen, met alle gevolgen van dien. 

Binnen de Maatschappelijke Zorg worden deze problemen zowel geestelijk als maatschappelijk aangepakt. Gemeenteleden die dat nodig hebben, worden begeleid naar een oplossing voor hun sociaal-maatschappelijke problemen.

Maatschappelijke Zorg onderscheidt zich ten opzichte van de reguliere maatschappelijke zorg door de expertise van gemeenteleden te combineren met geestelijke toerusting en deze beiden in te zetten ter ondersteuning/advisering van gemeenteleden die dat nodig hebben. 

De bediening onderschrijft de visie van gemeente De Rots, Amsterdam winnen voor Jezus, en valt onder toezicht van de voorganger. 

Maatschappelijke Zorg houdt de toekomst voor ogen; een toekomst waarin gemeenteleden geestelijk en maatschappelijk in hun bestemming wandelen.

Wat we doen

  • Verslavingen

    Vanuit de maatschappelijke zorg kunnen we u informeren over wat verslavingen zijn, wat de gevolgen op het lichaam kunnen zijn en hoe u ze kunt herkennen bij uw dierbaren. U krijgt informatie over hoe om te gaan met een verslaving en welke instellingen verslavingen behandelen. Maatschappelijke Zorg kan motiverende gesprekken met u voeren om hulp te accepteren.

  • Huisvesting

    De Rots beschikt niet over woonruimte maar kan ondersteuning bieden bij het zoeken naar huisvesting. De maatschappelijke zorg adviseert u bijvoorbeeld op het gebied van urgentiebewijzen aanvragen, hoe u aanpassingen aan en rond uw woning kunt aanvragen en wat u nodig heeft om te kunnen reageren op het woningaanbod van woningcoöperaties en/of makelaars.

  • Schuldhulp

    De Rots is één van de kerken die het mogelijk heeft gemaakt SchuldHulpMaatje Amsterdam (SHMA) op te richten. SHMA helpt op een laagdrempelige manier particulieren bij het voorkomen of oplossen van hun schuldenproblematiek. Als u (dreigende) schulden heeft, als u in de WSNP zit of net uit een schuldsaneringstraject komt, kan SHMA u adviseren, begeleiden, bijstaan of doorverwijzen. Dit doet zij door u te koppelen aan een maatje dat samen met u op zoek gaat naar een passende oplossing.

  • Onderwijs

    Een goede opleiding is belangrijk. Het vergroot je kansen en opent vaak deuren naar een mooie toekomst. Het is echter niet altijd makkelijk om je weg te vinden in onderwijsland. Soms zijn er vragen over de gegeven adviezen, het kiezen van de juiste school of conflicten die opgelost moeten worden. In de maatschappelijke zorg zitten ervaren docenten die u graag helpen bij het nemen van de juiste beslissingen.

  • Juridische ondersteuning

    Het kan zijn dat u vragen heeft over arbeid, verblijfsvergunningen, familiekwesties of andere onderwerpen. U wilt graag weten wat mag en wat niet mag volgens de wet. Vanuit de maatschappelijke zorg kunnen wij u informeren over uw rechten. We kunnen u ook ondersteunen bij het opstellen van een e-mail of een brief naar andere partijen, zoals bedrijven en instanties.

  • Jeugd en gezin

    Binnen de maatschappelijke zorg is de kennis en expertise aanwezig om gezinnen te ondersteunen met vragen over opvoeding en opvoedingsuitdagingen, de ontwikkeling van het kind en jongeren. We kunnen u adviseren bij uw opvoedvraagstukken. Heeft u te maken met jeugdinstellingen en heeft u hier vragen over? Wij kijken samen met u waarin wij u mogelijk kunnen adviseren of kunnen doorverwijzen.

  • Geestelijke gezondheidszorg

    Mensen kunnen soms kort-of langdurend psychiatrische klachten ervaren. Regelmatig durven mensen niet openlijk over deze klachten te praten, ondervinden nadelige gevolgen van deze klachten en kunnen op eigen kracht niet uit deze problemen komen. Binnen de maatschappelijke zorg is een psychiater met een geregistreerde praktijk in de buurt van gemeente de Rots. De psychiater levert psychiatrische zorg, zoals diagnostiek en behandeling van o.a. depressie, angststoornissen, ADHD, autisme en persoonlijkheidsproblematieken. Om in zorg bij de psychiater te komen heeft u een doorverwijzing van uw huisarts nodig.

Hoe werkt het

 

Meld je aan

Kunnen wij u ergens bij ondersteunen, laat het ons dan weten via het contactformulier op deze pagina.

Expertise team

Na uw aanmelding nemen wij contact met u op en wordt u gekoppeld aan iemand uit ons team.

Gratis voor leden

Goed om te weten! Alle diensten bieden wij gratis aan, aan al onze leden.

F.A.Q.

  • U kunt bij ons terecht met vragen die betrekking hebben op diverse leefgebieden. Te denken valt aan pastorale zorg, financiën, onderwijs, jeugd, wet- en regelgeving, huisvesting, fysieke zorg en mentale zorg.

    Wij kunnen ook met u meedenken als het gaat over vraagstukken zoals huwelijkscounseling, diaconie, grensoverschrijdend gedrag en integriteitskwesties.

  • Wij geloven dat stromen van levend water uit onze binnenste (zullen) komen, omdat wij geloven in de Vader, de Zoon en de Heilige Geest. (Johannes 7:38). Ons primaire doel is dat u altijd de vreugde, rust en vrede van Jezus mag ervaren, ook als er momenten van onrust in uw leven en/of die van uw naasten zijn.

    Onze werkwijze moet ertoe leiden dat u zo optimaal mogelijk in uw eigen kracht wordt gezet om staande te kunnen blijven in onrustige tijden.

  • Allereerst bieden wij u een luisterend oor. Vertrouwen en privacy staan hierbij voorop. We denken met u mee over mogelijkheden en adviseren u over eventueel te nemen (vervolg)stappen. U blijft de regie houden en u bepaalt zelf of en welke vervolgstappen u, al dan niet met ondersteuning van ons, neemt.

  • In een vertrouwelijk intakegesprek bespreken wij uw vraag en/of situatie. Vervolgens brengen wij samen met u in kaart wat er nodig is om u verder te helpen. Zo nodig brengen wij u in contact met mensen die vakbekwaam zijn op het gebied van uw hulpvraag.

    Vervolgens kijken wij samen met u welke zorg direct voorhanden is en wat aanvullend daarop nodig is. Ter ondersteuning kunnen wij, indien mogelijk en gewenst, mee naar (moeilijke) gesprekken.

    Het is goed om te weten dat wat u met ons deelt ALTIJD vertrouwelijk is. Niets wordt zonder uw toestemming met anderen gedeeld. Wij nemen geen zaken van u over, maar denken met u mee over mogelijkheden.

  • In onze gemeente hebben wij korte lijnen met zusters en broeders die zich vanuit hun professie, kennis en expertise met liefde inzetten voor u.

Meld u aan

Privacy

Alles wat u deelt met de bediening Maatschappelijke Zorg is altijd VERTROUWELIJK. Uw gegevens worden niet gedeeld zonder uw toestemming. Toch willen wij uw privacy zo goed als mogelijk waarborgen op grond van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) door uw toestemming te vragen voor de verwerking van uw gegevens.

 

‘‘Daarom moeten wij altijd als we daarvoor de gelegenheid hebben, voor iedereen het goede doen, in het bijzonder voor onze medechristenen.’’

Galaten 6:10